Dovolte mi se zamyslet nad tím, co je to vlastně diskuse.
Dle mého názoru, je nezbytně důležité si před započetím jakéhokoli diskursu vyjasnit tuto problematiku, aby nedošlo k zbytečným nedozuměním způsobených odlišnými postoji k této otázce.

Diskuse, je z latinského slovesa discutió, discutere, discussí, discussum "rozrážet" pouzději přeneseně "rozhodovat, zkoumat" zhruba ve významu rozrážet argumenty.

Tedy, abychom si rozuměli, jedná se o nadhození nějakého problému k němuž se hledá správný postoj a to takovým způsobem, že jednotlivý účastníci vysvětlují svá stanoviska, která podpírají argumentací a případně je argumentací vyvracejí. Při diskusi je tudíž nesmírně důležité být otevřený k přijímání výtek. Nejedná se o deklamaci vlastních názorů, ale o jejich obhajobu a nalézání správného postoje, kterého lze dosáhnout pouze ve shodě s logikou.

Jak již antičtí filosofové doporučovali, je pro lepší transparentnost, názornost, takovýchto vývodů vhodné volit výrazně vyhraněná stanoviska, jejichž vyhraněnost více svádí k vytváření výtek (prvek kontroverze) a zároveň je činí přehlednějšími.

Připadá mi, že aktuálně k skutečným diskusím na diskusním fóru nedochází, což je veliká škoda, protože to mnohé může vést ke zbytečnému sebezacyklení vlastních názorů a doměnek.

Byl bych rád, kdyby mnou formulovaná tvrzení, byla vnímána s vědomím této perspektivy, čímžto bych i rád předešel zbytečným osobním újmám a útokům.